вторник, 30 март 2010 г.

Хищника през лятото кълве на котка.

петък, 26 март 2010 г.

сряда, 24 март 2010 г.

Откриване риболовен сезон 2010

И така започна тази година




И почерпката с рибарите



вторник, 23 март 2010 г.

понеделник, 22 март 2010 г.

събота, 20 март 2010 г.

Оловна рибешка глава.

Тази идея която ще споделя с вас ми хрумна след като реших да сглобя някой друга блесна и ми беше трудно намирането на месингови тела за нея.Имам един "Мепс" с допълнителна оловна глава, та основната ми идея за това дойде именно от тази блесна.Реших да я направя от подръчни материали поради липсата на калъп за отливка на оловото.
Нужните материали са:
1. Олово-продава се във всеки рибарски магазин
2. Клещи
3.Очички може да си купите от склад за шивашки материали 1.20-1.50лв, пакетчето съдържа около 120-150 бройки
4.Моменто лепило
5.Лак за нокти- може да намерите от жената,гаджето или комшийката
6. Търпение и здрави нерви.



Ето въпросната блесна на Мепс от която ми хрумна идеята

Нужното ни олово

И клещите с който да го срежем


След като го срежем получава тази форма

Разделям го на две части


После със същите клещи отрязвам отзад парче
във формата на триъгълник.


Това трябва да получим.


С дрелка разпробиваме каналчето,
защото се е запушило от рязането с клещи.


Замерваме дали влиза добре основата за блесната.


След което смачкваме оловото.


Получената форма(Не е задължително мачкането на оловото)


Правиме място за очичките.


Получените форми започвам да оцветявам.


На изсъхналите глави нанасям лепило и залепям очичките.

Оставям ги да изсъхнат.


И после сглобяваме


Успех на всички и ще се радвам да споделите мнението си! :)








понеделник, 15 март 2010 г.

Направа на чепаре за костур.






Нужните неща който ни трябват са булдо (пласмасовото топче) и джиг глави със силионови рибки ,туйстери или както са нарисувани джиг глави с имитация на някакви мухи. Другия вариант е с оловно утежнение най-накрая на линията, но аз лично предпочитам първото защото има плаваемост и може да се правят леки придърпвания както при ловенето с булдо на кефал.Силиконовите примамки могат да се водят по много начини – равномерно, равномерно с редуване на паузи, стъпаловидно и т.н. Системата не съм я пробвал лично но ще я направя и ако даде резултат ще има и снимков материал.

четвъртък, 11 март 2010 г.

Пролетните щуки се крият във водорасли


Средата на март е особено време за спинингистите, тъй като в този период се активизира един от най-предпочитаните и търсени хищници - щуката. В кълването на тази риба има пауза от около три месеца, през които щуката хвърля хайвер. Размножаването обикновено започва от средата на декември, когато кълването рязко намалява. В средата на март щуката започва да се активизира и именно това е периодът, в който започва пролетният улов на този атрактивен хищник.

Спининговият риболов на щука през пролетта има малки специфики, които е добре да се знаят. В блатата хищникът се концентрира най-вече около туфите с водорасли, където дебне от засада жертвите си - най-често костури, слънчевки или други видове плевелна риба, обитаваща водоема. По тази причина една от най-подходящите примамки се явяват големите жълти блесни, които са с леко тяло и газят на плитко. От този тип са примамките Mepps Lusox, които се явяват и едни от най-изпитаните оръжия за лов на щука. В средните по дълбочина участъци може да се опита с блесна от типа Mepps Aglia Long от номерата 3 и 4, със сребриста холограмна лопатка. Тази блесна имитира отлично бабушките, които са потенциални жертви на щуката.

Големите плуващи воблери също са подходяща примамка за пролетния риболов. Подбират се примамки, които газят плитко, тъй като най-често щуката се търси в обрасли с подводна растителност места. Предимството на воблера е, че с него можем да имитираме умираща и омаломощена риба. Важното е да не водим само равномерно воблера, а с тласъци и паузи да дразним щуката. Реално при този тип риболов в плиткажите воблерът гази на не повече от 30-40 см под повърхността на водата, а удоволствието да видим как щуката излиза от укритието си и напада примамката е невероятно.
Едни от най-посещаваните от спинингистите щукари места през пролетта са старите корита по поречията на Искър, Тунджа, Янтра и Осъм. За разлика от блатата, където преобладава растителността, там риболовците имат възможност да ловят в по-голям периметър открита вода. Това са местата, където с успех може да се приложи някоя от схемите за риболов на щука с мъртва рибка - известната система "Драшкович". В доста ситуации тази схема се явява много по-удачна, отколкото риболовът с блесни и воблери, вероятно поради факта, че все пак примамваме щуката с месо, а не с дървени или ламаринени примамки.

информацията е смъкната от в-к Стандарт

понеделник, 8 март 2010 г.

Spinnerbait

Наскоро ми бе препоръчано точно това странно нещо наречено спинербайт от един приятел който е имал много добър улов на щука на него.Хубавото на това нещо е, че е направено за корекций и места обрасли с голяма растителност . От нещата който изгледах останах с впечатлението, че основно на него се ловят хищни риби и по точно щука, костур и бяла риба.
Ето и снимки на това чудо:




Клип на Spinnerbait може да немерите в раздел полезни връзки който се намира в лявата страна на блога ми.

Риболовни излети 2009

Сомче от р.Марицахванато от дядо ми баш майстора на блесна.




Зимен риболов 2010-р.Янтра Долна Оряховица.....много студ и никаква риба




Шуки и костури от яз.Стамболийски 2009г.


Риболовния излет яз.Стамболийски 01,09,2009






Кефал хванат на река Марица гр. Димитровград тегло 1.450кг.



Същия кефал сравнен до 2-литрова бира.

Още няколко кефала от същата река.