четвъртък, 11 март 2010 г.

Пролетните щуки се крият във водорасли


Средата на март е особено време за спинингистите, тъй като в този период се активизира един от най-предпочитаните и търсени хищници - щуката. В кълването на тази риба има пауза от около три месеца, през които щуката хвърля хайвер. Размножаването обикновено започва от средата на декември, когато кълването рязко намалява. В средата на март щуката започва да се активизира и именно това е периодът, в който започва пролетният улов на този атрактивен хищник.

Спининговият риболов на щука през пролетта има малки специфики, които е добре да се знаят. В блатата хищникът се концентрира най-вече около туфите с водорасли, където дебне от засада жертвите си - най-често костури, слънчевки или други видове плевелна риба, обитаваща водоема. По тази причина една от най-подходящите примамки се явяват големите жълти блесни, които са с леко тяло и газят на плитко. От този тип са примамките Mepps Lusox, които се явяват и едни от най-изпитаните оръжия за лов на щука. В средните по дълбочина участъци може да се опита с блесна от типа Mepps Aglia Long от номерата 3 и 4, със сребриста холограмна лопатка. Тази блесна имитира отлично бабушките, които са потенциални жертви на щуката.

Големите плуващи воблери също са подходяща примамка за пролетния риболов. Подбират се примамки, които газят плитко, тъй като най-често щуката се търси в обрасли с подводна растителност места. Предимството на воблера е, че с него можем да имитираме умираща и омаломощена риба. Важното е да не водим само равномерно воблера, а с тласъци и паузи да дразним щуката. Реално при този тип риболов в плиткажите воблерът гази на не повече от 30-40 см под повърхността на водата, а удоволствието да видим как щуката излиза от укритието си и напада примамката е невероятно.
Едни от най-посещаваните от спинингистите щукари места през пролетта са старите корита по поречията на Искър, Тунджа, Янтра и Осъм. За разлика от блатата, където преобладава растителността, там риболовците имат възможност да ловят в по-голям периметър открита вода. Това са местата, където с успех може да се приложи някоя от схемите за риболов на щука с мъртва рибка - известната система "Драшкович". В доста ситуации тази схема се явява много по-удачна, отколкото риболовът с блесни и воблери, вероятно поради факта, че все пак примамваме щуката с месо, а не с дървени или ламаринени примамки.

информацията е смъкната от в-к Стандарт

Няма коментари:

Публикуване на коментар